Inkubator kuchenny to inicjatywa podjęta przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska z Krakowa w ramach projektu realizowanego ze środków Szwajcarsko- Polskiego Programu Współpracy. Głównym partnerem Fundacji zaangażowanym w to duże przedsięwzięcie jest Lokalna Grupa Działania ,,Gościniec 4 żywiołów”.
Inkubator, będący pierwszym tego typu obiektem w Polsce, powstał w Zakrzowie. Najważniejszą jego częścią jest kuchnia wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnie. Pozwala to na prowadzenie działalności produkcyjnej, usługowej oraz szkoleniowo- doradczej z zakresu przetwórstwa rolno- spożywczego i gastronomii. Lokalni rolnicy, małe firmy i osoby oraz organizacje zainteresowane tego typu działalnością mogą skorzystać z inkubatora wynajmując pomieszczenia i wyposażenie kuchni oraz chłodnię w celu wyrobu i przechowywania własnych produktów. Organizacja pracy jak również spotkania dotyczące wykorzystania potencjału inkubatora odbywają się pod nadzorem wyszkolonego w tym celu personelu.