Na przełomie września i października 2017r. Małopolska Izba Rolnicza realizuje w Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie szkolenia w ramach projektu „Przetwórstwo lokalne na małą skalę podstawą marketingu na wsi”.
W szkoleniu mogą brać udział rolnicy, przedstawiciele Lokalnych Grup Działania oraz przedstawiciele Terenowych Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Uczestnicy szkolenia zapoznają się z aktualnym stanem uwarunkowań prawnych dotyczących sprzedaży bezpośredniej oraz rolniczego handlu detalicznego (przepisy skarbowe, weterynaryjne, sanitarne) a także z zasadami funkcjonowania Inkubatora Kuchennego – z zapleczem technologicznym, planowanymi inicjatywami i roli inwestycji w rozwoju lokalnej przedsiębiorczości. Jednym z punktów programu są także warsztaty w zakresie przetwórstwa owocowo- warzywnego połączone z tłoczeniem i degustacją soków. Całość szkolenia zakończona jest dyskusją a uczestnicy mają możliwość zadawania pytań.
Dotychczas gościliśmy w Zakrzowie przedstawicieli z powiatów- suskiego, wadowickiego i oświęcimskiego. Kolejne szkolenie przeznaczone będzie dla grup z Tarnowa, Krakowa i Nowego Sącza.
Organizacja szkoleń możliwa jest dzięki dofinansowaniu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.