Gotowanie może być przyjemnością!!! W obecnym roku szkolnym chcemy przekonać o tym naszą młodzież i dzieci szkół z naszego terenu.
W ramach warsztatów odwiedzili nas już gimnazjaliści z Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Zebrzydowskiego w Kalwarii Zebrzydowskiej.
Uczniowie mogli zwiedzić Inkubator Kuchenny w Zakrzowie- zapoznać się z jego ofertą, funkcjonowaniem i obsługą i zobaczyć różne urządzenia, narzędzia i przybory kuchenne. W dalszej części warsztatów panie ze Spółdzielni Socjalnej ,,Smaki Gościńca” przedstawiły podstawowe zasady bezpiecznego zachowania się w kuchni oraz zaprosiły młodzież do wspólnego przygotowania jednego z podstawowych dań kuchni polskiej- pierogów.
Uczestnicy warsztatów potraktowali gotowanie bardzo poważnie, a przyrządzone własnoręcznie pierogi ugotowali i zjedli ze smakiem. Dodatkowo mogli spróbować lemoniady z kwiatów czarnego bzu oraz swojskiego chleba ze smalcem.
Warsztaty miały na celu nie tylko prezentację przedsięwzięcia jakim jest inkubator kuchenny, ale także rozwijanie zainteresowań kulinarnych, kształtowanie umiejętności przygotowywania posiłków z zachowaniem higieny i zasadami BHP, kształtowanie umiejętności współdziałania podczas wspólnych zajęć oraz rozwijanie poszanowania dla wytworów pracy swojej i innych.
Mamy nadzieję, że wkrótce znów będziemy gościli kolejne grupy ze szkół, które zechcą połączyć naukę z przyjemnością i wspólna zabawą poprzez gotowanie.