Aktualności

Polecamy reportaże z kampanii WIEDZ I MĄDRZE JEDZ w ogólnopolskim kanale ZOOMTV (Cyfrowy Polsat pozycja 155, Orange TV pozycja 36, Canal+ pozycja 42; dostępny również w sieciach kablowych i telewizji naziemnej).
Polecamy odcinek o naszych rolnikach, inkubatorze kuchennym i Spółdzielni„ Smaki Gościńca”
link do filmu- naciśnij i obejrzyj
"Filmy wyprodukowano i wemitowano jako część Ogólnopolskiej Kampanii medialnej Wiedz i Mądrze Jedz 2020 czyli jak zwiększyć oddziaływanie Krótkich Łańcuchów dostaw Żywności na rozwój zrównoważony obszarów wiejskich by wdrożyć Europejski Zielony Ład w Polsce - operacja realizowana przez Iso-Tech sp. z o.o. we współpracy z Polską Fundacją Innowacji i Małopolską Izbą Rolniczą w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW)."

Informacje o Kampanii Wiedz i Mądrze Jedz
Operację realizuje na podstawie umowy Polska Fundacja Innowacji w partnerstwie z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska, Forum Aktywizacji Obszarów Wiejskich (FAOW) oraz Kujawsko - Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie.
Celem operacji jest przygotowanie i zrealizowanie ogólnopolskiej Kampanii multimedialnej „Wiedz i mądrze jedz” opisującej praktykę sprzedaży bezpośredniej oraz funkcjonowania różnych form systemów KŁŻ w Polsce. W ten sposób Kampania przyczyni się do budowania świadomości wśród producentów, konsumentów, organizatorów systemów KŁŻ oraz interesariuszy rynku żywności o znaczeniu efektów oraz potencjale rynkowym rozwoju systemów KŁZ (w świetle nie wykorzystanych w pełni jeszcze możliwości wynikających z Planu dla Wsi oraz innych działań MRiRW, zmian prawnych i podatkowych wprowadzonych w ostatnich latach w zakresie sprzedaży bezpośredniej oraz sprzyjających rozwój systemów KŁŻ).
Oferta Świąteczna Spółdzielni Socjalnej
Spółdzielnia Socjalna jak co roku przygotowała ofertę na wyroby świąteczne.
Europejskie Stowarzyszenie LEADER na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich opublikowało przykłady dobrych praktyk. Wśród innych europekskich przykładów jest również Inkubator Kuchenny w Zakrzowie.
PREZENTACJA ODNAWIALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII
Serdecznie zapraszamy Przedsiębiorców i wszystkie zainteresowane osoby na spotkanie wraz z prezentacją Odnawialnych Źródeł Energii .
Wizyty studyjne w ramach projektu ROWES
Od września w ramach projektu ,,ROWES- kompleksowe wsparcie sektora ekonomii społecznej w subregionie” gościmy w Inkubatorze Kuchennym grupy studyjne z województwa podkarpackiego zainteresowane podjęciem działań w obszarze- tworzenie i działalność spółdzielni socjalnych jako jednego z podmiotów ekonomii społecznej.
Szkolenia Małopolskiej Izby Rolniczej
Na przełomie września i października 2017r. Małopolska Izba Rolnicza realizuje w Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie szkolenia w ramach projektu „Przetwórstwo lokalne na małą skalę podstawą marketingu na wsi”.
WARSZTATY KULINARNE W INKUBATORZE KUCHENNYM
Gotowanie może być przyjemnością!!! W obecnym roku szkolnym chcemy przekonać o tym naszą młodzież i dzieci szkół z naszego terenu.
W ramach warsztatów odwiedzili nas już gimnazjaliści z Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Zebrzydowskiego w Kalwarii Zebrzydowskiej.
Uczniowie mogli zwiedzić Inkubator Kuchenny w Zakrzowie- zapoznać się z jego ofertą, funkcjonowaniem i obsługą i zobaczyć różne urządzenia, narzędzia i przybory kuchenne. W dalszej części warsztatów panie ze Spółdzielni Socjalnej ,,Smaki Gościńca” przedstawiły podstawowe zasady bezpiecznego zachowania się w kuchni oraz zaprosiły młodzież do wspólnego przygotowania jednego z podstawowych dań kuchni polskiej- pierogów.
W ostatnich dniach o Inkubatorze Kuchennym zrobiło się głośno za sprawą portalu Wirtualna Polska. Redaktor Bartosz Kieżun trafił do nas poszukując lokalnych produktów, wytwarzanych według tradycyjnych receptur, takich jak z czasów naszych babć.
LETNIA KAWIARENKA ZAPRASZA
Serdecznie zapraszamy do letniej Kawiarenki przy Inkubatorze Kuchennym na Bugaju zakrzowskim-około 300 m od Klasztoru w Kalwarii Zebrzydowskiej (za klasztorem górna drogą- w prawo). Zimna lemoniada, świeże tłoczone soki, gorąca kawa... Coś słodkiego... I leżaki w cieniu lub w słocu - słowem Lato!!!
ROZPOCZYNAMY SEZON TŁOCZENIA SOKÓW
MASZ OWOCE W OGRODZIE
I NIE WIESZ JAK JE ZAGOSPODAROWAĆ?
AGREST, PORZECZKI, MALINY …..
TŁOCZNIA

W ZAKRZOWIE ZAPRASZA !
Wizyta studyjna- LGD Łęgi Odrzańskie
W dniach 29-30.06.2017r gościliśmy w Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie przedstawicieli LGD Kraina Łęgów Odrzańskich. Goście zwiedzili obiekt, zapoznali się z urządzeniami obszarami technologicznymi oraz zasadami korzystania. Panie ze Spółdzielni Socjalnej ,,Smaki Gościńca” przygotowały pokaz robienia pierogów, a pan Antoni Sadzikowski zaprezentował tłoczenie soku z agrestu.
ZAPRASZAMY DO INKUBATORA KUCHENNEGO NA BUGAJU ZAKRZOWSKIM!
Potrzebujesz szkoleń lub doradztwa w zakresie przetwórstwa rolno- spożywczego?
Planujesz rozpocząć lub rozwijać własną działalność gospodarczą w branży spożywczej i potrzebujesz w tym celu skorzystać z dobrze wyposażonych i przygotowanych zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi pomieszczeń?
Masz pomysł? Pomożemy go zrealizować
Masz pomysł? Pomożemy go zrealizować
ZAPRASZAMY NA FESTIWAL SZWAJCARSKI W ramach FESTIWALU SZWAJCARSKIEGO "SIŁA REGIONÓW" - z Produktem Lokalnym w Małopolsce zapraszamy do odwiedzenia Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie. Wejdziecie do kuchni, poznacie dostępne w niej urządzenia, dowiecie się jak powstawał Inkubator i do czego służy, nauczycie się lepić pierogi i robić drożdżowe bułeczki, poznacie możliwości uzyskania dotacji unijnych. Będą z nami nasi rolnicy, od których będziecie mogli zakupić gotowe produkty jak i sadzonki warzyw oraz spróbować "Smaków Gościńca".
Unia Nadwarciańska- wizyta studyjna
W dniach 1-3 marca 2017r gościliśmy na terenie gimin Gościńca 4 żywiołów przedstawicieli Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Przedsiębiorczości Produktu Lokalnego, Stowarzyszenia „Unia Nadwarciańska” oraz Zakładu Aktywności Zawodowej, a także osoby skupione wokół idei powstania Inkubatora Kuchennego na tereie działania LGD ,,Unia Nadwaciańska" wraz ze Starostą Słupeckim panem Mariuszem Roga.
Wizyta rolników w inkubatorze kuchennym
Niedawno otwarty inkubator kuchenny w Zakrzowie cieszy sie duzym zainteresowaniem. Odwiedzają nas grupy przedstawicieli gmin, powiató i Stowarzyszeń z różnych stron Polski.Dzięki wizytom studyjnym możemy pochwalić się naszym rzedsięwzięciem- przedstawić założenia projektu i pokazać efekty przcy wielu osób.
Koła Gospodyń Wiejskich z wizytą w inkubatorze
Wszystkie działają na terenie gminy Stryszów. Dbają o pielęgnowanie ludowej tradycji i obyczajów, kultywują staropolskie przepisy, przekazują młodzieży wiedzę o historii i tajnikach zawodowego kucharstwa. Koła Gospodyń Wiejskich, bo o nich mowa, zreszają gospodynie z różnych miejscowości i są aktywnie wspierane przez sołtysów. Otwarty niedawno inkubator kuchenny w Zakrzowie daje im nowe możliwości. Odpowiednia insfrastruktura ułatwi im z pewnością produkcję ich wspaiałych potraw na szerszą skalę, o czym stryszowskie gospodynie mogły przekonać się osobiście, zwiedzając niedawno nową inwestycję.
Spółdzielnia w Związku Lustracyjnym Spółdzielni
W dniu 5 grudnia 2016r. po raz drugi już nasza spółdzielnia miała okazję gościć w Spółdzielczym Centrum Szkoleniowo- Konferencyjnym przy ulicy Malborskiej 65 w Krakowie. Podobnie jak pół roku temu prezentowaliśmy nasze wyroby częstując przybyłych na konferencję gości oraz przedstawialiśmy im naszą ofertę.
Smaki Gościńca zdobywają pierwsze miejsce!
W niedzielę 27 listopada 2016r Koło Gospodyń Wiejskich w Świnnej Porębie zaprosiło na Biesiadę Pierogową. Partnerem imprezy, podobnie jak w ubiegłym rokubyła LGD ,,Gościniec 4 żywiołów”. Biesiada zgromadziła wielu smakoszy i miłośników dobrego jedzenia, a szczególnie pierogów, które były motywem przewodnim całej imprezy. Można było skosztować wielu rodzajów tego tradycyjnego i dobrze wszystkim znanego dania, zagłosować na swój ulubiony smak, a nawet obejrzeć spektakl kabaretowy o pierogach przygotowany przez uczniów Szkoły Podstawowej w Świnnej Porębie.
Beskidzki Jarmark-Przysmaki jesieni
W ubiegłą niedzielę 9 września 2016 r. Społeczny komitet rozwoju, Dyrektor oraz Rada Szkoły Podstawowej w Jastrzębi już po raz kolejny zorganizowali Beskidzki Jarmark pod hasłem "Przysmaki Jesieni".