Aktualności

WIEDZ I MĄDRZE JEDZ 2020
Polecamy  reportaże z kampanii  WIEDZ I MĄDRZE JEDZ w ogólnopolskim kanale ZOOMTV (Cyfrowy Polsat pozycja 155, Orange TV pozycja 36, Canal+ pozycja 42; dostępny również w sieciach kablowych i telewizji naziemnej).
Polecamy odcinek o naszych rolnikach, inkubatorze kuchennym i Spółdzielni„ Smaki Gościńca”
link do filmu- naciśnij i obejrzyj
"Filmy wyprodukowano i wemitowano jako część Ogólnopolskiej Kampanii medialnej Wiedz i Mądrze Jedz 2020 czyli jak zwiększyć oddziaływanie Krótkich Łańcuchów dostaw Żywności na rozwój zrównoważony obszarów wiejskich by wdrożyć Europejski Zielony Ład w Polsce - operacja realizowana przez Iso-Tech sp. z o.o. we współpracy z Polską Fundacją Innowacji i Małopolską Izbą Rolniczą w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich (KSOW)."


Informacje o Kampanii Wiedz i Mądrze Jedz

Operację realizuje na podstawie umowy Polska Fundacja Innowacji w partnerstwie z Fundacją Partnerstwo dla Środowiska, Forum Aktywizacji Obszarów Wiejskich (FAOW) oraz Kujawsko - Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Celem operacji jest przygotowanie i zrealizowanie ogólnopolskiej Kampanii multimedialnej „Wiedz i mądrze jedz” opisującej praktykę sprzedaży bezpośredniej oraz funkcjonowania różnych form systemów KŁŻ w Polsce. W ten sposób Kampania przyczyni się do budowania świadomości wśród producentów, konsumentów, organizatorów systemów KŁŻ oraz interesariuszy rynku żywności o znaczeniu efektów oraz potencjale rynkowym rozwoju systemów KŁZ (w świetle nie wykorzystanych w pełni jeszcze możliwości wynikających z Planu dla Wsi oraz innych działań MRiRW, zmian prawnych i podatkowych wprowadzonych w ostatnich latach w zakresie sprzedaży bezpośredniej oraz sprzyjających rozwój systemów KŁŻ).


Wynajmujemy tłocznię!!!


Oferta Świąteczna Spółdzielni Socjalnej
Spółdzielnia Socjalna jak co roku przygotowała ofertę na wyroby świąteczne. 
 

ELARD o nas
Europejskie Stowarzyszenie LEADER na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich opublikowało przykłady dobrych praktyk. Wśród innych europekskich przykładów jest również Inkubator Kuchenny w Zakrzowie. 

PREZENTACJA ODNAWIALNYCH ŹRÓDEŁ ENERGII
Serdecznie zapraszamy Przedsiębiorców i wszystkie zainteresowane osoby na spotkanie wraz z prezentacją  Odnawialnych Źródeł Energii .
Podczas spotkania prezentacja czym są odnawialne źródła energii, jaka jest korzyść ich zastosowania oraz czym zajmuje się  Centrum Zrównoważonego Rozwoju i Poszanowania Energii WGGiOŚ AGH w Miękini.
 

Wizyty studyjne w ramach projektu ROWES

Od września w ramach projektu ,,ROWES- kompleksowe wsparcie sektora ekonomii społecznej w subregionie” gościmy w Inkubatorze Kuchennym grupy studyjne z województwa podkarpackiego zainteresowane podjęciem działań w obszarze- tworzenie i działalność spółdzielni socjalnych jako jednego z podmiotów ekonomii społecznej.


Szkolenia Małopolskiej Izby Rolniczej

Na przełomie września i października 2017r. Małopolska Izba Rolnicza realizuje w Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie szkolenia  w ramach projektu „Przetwórstwo lokalne na małą skalę podstawą marketingu na wsi”.


WARSZTATY KULINARNE W INKUBATORZE KUCHENNYM

Gotowanie może być przyjemnością!!!  W obecnym roku szkolnym chcemy przekonać o tym naszą młodzież i dzieci szkół z naszego terenu.

W ramach warsztatów odwiedzili nas już gimnazjaliści z Zespołu Szkół nr 1 im. Mikołaja Zebrzydowskiego w Kalwarii Zebrzydowskiej.

Uczniowie mogli zwiedzić Inkubator Kuchenny w Zakrzowie- zapoznać się z jego ofertą, funkcjonowaniem i obsługą i zobaczyć różne urządzenia, narzędzia i przybory kuchenne. W dalszej części warsztatów panie ze Spółdzielni Socjalnej ,,Smaki Gościńca” przedstawiły podstawowe zasady bezpiecznego zachowania się w kuchni oraz zaprosiły młodzież do wspólnego przygotowania jednego z podstawowych dań kuchni polskiej- pierogów.

 


WIRTUALNA POLSKA O NAS
W ostatnich dniach o Inkubatorze Kuchennym zrobiło się głośno za sprawą portalu Wirtualna Polska. Redaktor Bartosz Kieżun trafił do nas poszukując  lokalnych produktów, wytwarzanych według tradycyjnych receptur, takich jak z czasów naszych babć.

LETNIA KAWIARENKA ZAPRASZA
Serdecznie zapraszamy do letniej Kawiarenki przy Inkubatorze Kuchennym na Bugaju zakrzowskim-około 300 m od Klasztoru w Kalwarii Zebrzydowskiej (za klasztorem górna drogą- w prawo).  Zimna lemoniada, świeże tłoczone soki, gorąca kawa... Coś słodkiego... I leżaki w cieniu lub w słocu - słowem  Lato!!!

ROZPOCZYNAMY SEZON TŁOCZENIA SOKÓW

MASZ OWOCE W OGRODZIE

I NIE WIESZ JAK JE ZAGOSPODAROWAĆ?

AGREST, PORZECZKI, MALINY …..


 

TŁOCZNIA

W ZAKRZOWIE ZAPRASZA !


Wizyta studyjna- LGD Łęgi Odrzańskie

W dniach 29-30.06.2017r gościliśmy w Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie przedstawicieli LGD Kraina Łęgów Odrzańskich. Goście zwiedzili obiekt, zapoznali się z urządzeniami obszarami technologicznymi oraz zasadami korzystania. Panie ze Spółdzielni Socjalnej ,,Smaki Gościńca” przygotowały pokaz robienia pierogów, a pan Antoni Sadzikowski zaprezentował tłoczenie soku z agrestu.


ZAPRASZAMY DO INKUBATORA KUCHENNEGO NA BUGAJU ZAKRZOWSKIM!

Potrzebujesz szkoleń lub doradztwa w zakresie przetwórstwa rolno- spożywczego?

Planujesz rozpocząć  lub rozwijać własną działalność gospodarczą w branży spożywczej i potrzebujesz w tym celu skorzystać z dobrze wyposażonych i przygotowanych zgodnie z obowiązującymi przepisami sanitarnymi pomieszczeń?


Masz pomysł? Pomożemy go zrealizować
Masz pomysł? Pomożemy go zrealizować

Festiwal szwajcarski
ZAPRASZAMY NA FESTIWAL SZWAJCARSKI W ramach FESTIWALU SZWAJCARSKIEGO "SIŁA REGIONÓW" - z Produktem Lokalnym w Małopolsce zapraszamy do odwiedzenia Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie. Wejdziecie do kuchni, poznacie dostępne w niej urządzenia, dowiecie się jak powstawał Inkubator i do czego służy, nauczycie się lepić pierogi i robić drożdżowe bułeczki, poznacie możliwości uzyskania dotacji unijnych. Będą z nami nasi rolnicy, od których będziecie mogli zakupić gotowe produkty jak i sadzonki warzyw oraz spróbować "Smaków Gościńca".

Unia Nadwarciańska- wizyta studyjna
W dniach 1-3 marca 2017r gościliśmy na terenie gimin Gościńca 4 żywiołów przedstawicieli Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Przedsiębiorczości Produktu Lokalnego, Stowarzyszenia „Unia Nadwarciańska” oraz  Zakładu Aktywności Zawodowej, a także osoby skupione wokół idei powstania Inkubatora Kuchennego na tereie działania LGD ,,Unia Nadwaciańska" wraz ze Starostą Słupeckim panem Mariuszem Roga.

Wizyta rolników w inkubatorze kuchennym
Niedawno otwarty inkubator kuchenny w Zakrzowie cieszy sie duzym zainteresowaniem. Odwiedzają nas grupy przedstawicieli gmin, powiató i Stowarzyszeń z różnych stron Polski.Dzięki wizytom studyjnym możemy pochwalić się naszym rzedsięwzięciem- przedstawić założenia projektu i pokazać efekty przcy wielu osób.

Koła Gospodyń Wiejskich z wizytą w inkubatorze
Wszystkie działają na terenie gminy Stryszów. Dbają o pielęgnowanie ludowej tradycji i obyczajów, kultywują staropolskie przepisy, przekazują młodzieży wiedzę o historii i tajnikach zawodowego kucharstwa. Koła Gospodyń Wiejskich, bo o nich mowa, zreszają gospodynie z różnych miejscowości i są aktywnie wspierane przez sołtysów. Otwarty niedawno inkubator kuchenny w Zakrzowie daje im nowe możliwości. Odpowiednia insfrastruktura ułatwi im z pewnością produkcję ich wspaiałych potraw na szerszą skalę, o czym stryszowskie gospodynie mogły przekonać się osobiście, zwiedzając niedawno nową inwestycję.

Spółdzielnia w Związku Lustracyjnym Spółdzielni
W dniu 5 grudnia 2016r. po raz drugi już nasza spółdzielnia miała okazję gościć w Spółdzielczym Centrum Szkoleniowo- Konferencyjnym przy  ulicy Malborskiej  65 w Krakowie. Podobnie jak pół roku temu prezentowaliśmy nasze wyroby częstując przybyłych na konferencję gości oraz przedstawialiśmy im naszą ofertę.

Smaki Gościńca zdobywają pierwsze miejsce!
W niedzielę 27 listopada 2016r Koło Gospodyń Wiejskich w Świnnej Porębie zaprosiło na Biesiadę Pierogową. Partnerem imprezy, podobnie jak w ubiegłym rokubyła LGD ,,Gościniec 4 żywiołów”. Biesiada zgromadziła wielu smakoszy i miłośników dobrego jedzenia, a szczególnie pierogów, które były motywem przewodnim całej imprezy. Można było skosztować wielu rodzajów tego tradycyjnego i dobrze wszystkim znanego dania, zagłosować na swój ulubiony smak, a nawet obejrzeć spektakl kabaretowy o pierogach przygotowany przez uczniów Szkoły Podstawowej w Świnnej Porębie.

Beskidzki Jarmark-Przysmaki jesieni
W ubiegłą niedzielę 9 września 2016 r. Społeczny komitet rozwoju, Dyrektor oraz Rada Szkoły Podstawowej w Jastrzębi już po raz kolejny zorganizowali Beskidzki Jarmark pod hasłem "Przysmaki Jesieni".

Nasi producenci

Klub zakupowy
Kokoszyk
Klub zakupowy prowadzony przez Spółdzielnię Socjalną ,,Smaki Gościńca", która w każdy poniedziałek wysyła do klientów aktualną ofertę. Zamówienia przyjmowane są do wtorku wieczorem i realizowane pod koniec tygodnia.
Aktualna
oferta
Kokoszyk
Zapisz się do klubu
będziemy przesyłać do Ciebie aktualną ofertę
Nasi przyjaciele