Producenci

Antoni Sadzikowski- niezwykły człowiek, działacz, społecznik, z zawodu maszynista parowozu i elektrowozu obecnie sołtys Łękawicy. W 2009 roku zajął 3. miejsce w konkursie na najlepszego sołtysa województwa małopolskiego. Znalazł się także w gronie ,,Zasłużonych dla Gminy Stryszów”. Od 1989 roku prowadzi wraz z żoną Józefą ponad dwuhektarowe gospodarstwo rolno- sadownicze. W sadzie pana Antoniego dojrzewają wspaniałe wiśnie, soczyste jabłka, brzoskwinie i śliwki. Znakiem rozpoznawczym jego działalności jest także uprawa czerwonej i czarnej porzeczki. Będąc członkiem LGD ,,Gościniec 4 żywiołów” wytwarza soki z własnych produktów w Inkubatorze Kuchennym w Zakrzowie.
 

Gospodarstwo pana Antoniego ciągle się rozwija i podnosi standardy, bo jak mówi sam zainteresowany ,,nazwisko zobowiązuje.”


Pasieka Szwagrów- Antka i Marka znajduje się w Harbutowicach, wiosce słynącej z Rezerwatu Przyrody ,,Las Gościbia” oraz Cisów Raciborskiego. Gospodarstwo pasieczne to właściwie dwie stacjonarne pasieki ulokowane w dwóch różnych miejscach wioski. Jest to gospodarstwo z tradycjami. Pszczoły żyją tam i pracują w tzw. ulach wielkopolskich, ale można podziwiać tam także wiekowe ule- słowiary- wciąż wypełnione pszczelim gwarem. W tak pięknej i spokojnej okolicy pozyskiwane są doskonałe, zdrowe miody pszczele. Odbierane, rozlewane i przechowywane w odpowiednich warunkach odznaczają się pięknym kolorem, wspaniałymi walorami smakowymi i posiadają wiele właściwości odżywczych.


Firma Handlowo- Usługowa ,,Lasek"  Monika Kadela specjalizuje się w wypiekach. Pani Monika jest mistrzynią chleba wieloziarnistego i domowych ciast. Piecze wspaniałe szarlotki i pyszne, półkruche rogaliki z jabłkami. Razem z mężem prowadzi także pasiekę.


,,Dobra Natura" - tłocznia olejów prowadzona przez pana Stefana Wójcickiego cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Pan Stefan specjalizuje się w tłoczeniu oleju z rzepaku, słonecznika, czarnuszki, lnianki, ostropestu, wiesiołka. Dzięki tradycyjnemu procesowi tłoczenia oleje te zachowują cenne właściwości wykorzystywanych surowców. Charakteryzują się one wyrazistym kolorem i delikatnym smakiem oraz aromatem typowym dla nasion, z których powstają. Nasiona te są starannie wyselekcjonowane i pochodzą od sprawdzonych dostawców. Tłoczenie olejów odbywa się na małą skalę, dlatego produkt jest zawsze świeży. Pan Stefan posiada ogromną wiedzę na temat swoich produktów- ich właściwości i sposobów zastosowania, a jego mobilna mini- tłocznia staje się atrakcją wszędzie tam, gdzie się pojawia.


Pani Anna Zabiegaj jest właścicielką niewielkiego gospodarstwa rolnego w Stryszowie. Jest pasjonatką gotowania, słynie z niebanalnych przetworów owocowo- warzywnych. Od lat współpracuje z LGD ,,Gościniec 4 żywiołów” biorąc udział w Targach i imprezach promujących Lokalne Smaki.

Jej specjalnością są dżemy, konfitury, syropy i soki owocowe. W 2015 otrzymała certyfikat ,,Smaki 4 żywiołów". Najbardziej znane i poszukiwane produkty pani Ani to m. in. dżem truskawkowy z anyżem, dżem z czereśni, konfitura śliwkowa z czekoladą, syrop z pokrzyw, syrop z mniszka, syrop miętowy, syrop z sosny, syrop korzenny do kawy oraz papryka faszerowana.





Koło Gospodyń Wiejskich w Świnnej Porębie istnieje od 1958r. Od początku swojej działalności aktywnie uczestniczy w życiu wsi.

Panie z  KGW Świnna Poręba propagują zdrową żywność wprowadzając do swojej kuchni zioła z własnych ogródków, m.in. lubczyk, piołun, miętę i wiele innych. Biorą udział w pokazach i kursach pieczenia ciast, gotowania, robienia surówek czy dekorowania stołów.

W 2011 roku KGW nawiązuje współpracy z LGD "Gościniec 4 żywiołów" i uczestniczy w projekcie współpracy „Smaki Łączą Regiony - Festiwal Smaków” na którym otrzymuje wyróżnienie. W 2012 r. reprezentuje LGD na II Festiwalu Rosołu w Tomaszkowicach pod Wieliczką i zdobywa I m-ce za „Za najsmakowitszy Rosół Polski" który oceniany był przez samego Adama Geisslera. Rosół ten otrzymał także Złotą Rekomendację od Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. W drugiej edycji „Festiwalu Smaków” w Puszczy Bolimowskiej pod Warszawą wspólnie z Paniami z KGW z Łękawicy i Jastrzębi zdobywa II miejsce za barszcz czerwony z poleśnikami i III miejsce za ciasteczka.

Od 2015r. KGW Świnna Poręba organizuje coroczną Biesiadę Pierogową, podczas której odbywa się konkurs na najsmaczniejsze pierogi oraz degustacja wyrobów kuchni regionalnej.


Maciej Szymanowski prowadzi gospodarstwo agroturystyczne ,,U Maciejowej" w Jastrzębiej u podnóża Lanckorony.  Maciej Szymanowski to człowiek- orkiestra. Doktorant na wydziale Technologii Żywności UR w Krakowie, wieloletni drużynowy ZHP, a także producent przetworów. Ukończył również studia zielarskie. Pasjonuje go wszystko co związane jest z jedzeniem. Swoją wiedzę wykorzystuje prowadząc szkolenia z zakresu technologii żywienia i HACCP.

Gospodarstwo rodziny Szymanowskich słynie przede wszystkim z niebanalnych przetworów owocowo- warzywnych, takich jak m.in. sorbet z róży, konfitura z jarzębiny oraz tradycyjnych wypieków. W gospodarstwie uprawiane są także zioła i prowadzone warsztaty edukacyjne.


Nasi producenci

Klub zakupowy
Kokoszyk
Klub zakupowy prowadzony przez Spółdzielnię Socjalną ,,Smaki Gościńca", która w każdy poniedziałek wysyła do klientów aktualną ofertę. Zamówienia przyjmowane są do wtorku wieczorem i realizowane pod koniec tygodnia.
Aktualna
oferta
Kokoszyk
Zapisz się do klubu
będziemy przesyłać do Ciebie aktualną ofertę
Nasi przyjaciele